Een goede zithouding; tips & tricks

Blog 28 05 2018
 • Binnen Connection hebben we vaak te maken met ‘’bureauwerk’’. Maar wat is nu een juiste zithouding? Rayonmanager Jill van Schijndel is op zoek gegaan naar enkele simpele tips & tricks, die iedereen voor zichzelf kan toepassen.

  Omdat er over de perfecte zithouding verschillende meningen zijn ben ik op internet eens gaan rond kijken of er wat handige tips te verkrijgen zijn om jezelf er van bewust te maken of je een juiste houding aanneemt. Een 5-tal tips heb ik gevonden die gemakkelijk toe te passen zijn op iedere werkplek met de daarbij behorende aanwezige faciliteiten.

  Tip 1: Als meerdere collega`s dezelfde stoel gebruiken
  Je ziet vaak bij de werkplekken binnen Connection dat er meerdere collega’s gebruik maken van dezelfde bureaustoel. Toch merken we vaak dat niet iedereen de stoel aan past naar zijn/haar eigen lengte en zithouding. Dit is wel erg belangrijk! De stoelen hebben vaak een hendel om wat hoger of lager te gaan zitten, zodat je ook op de juiste hoogte zit van je computerscherm. Hierdoor krijg je een rechte houding en ga je niet naar voren buigen. Hoe weet je of je stoel de juiste hoogte is?
  – Plaats je voeten onder je knieën
  – Houd je knieën in een hoek van 90 graden
  – Houd je hoofd minimaal boven het punt van je heupen.

  Als je in die houding kunt zitten is je stoel op de juiste hoogte ingesteld.

  574-juiste_zithouding_bke_transparant

  Tip 2: Verwijder stoorfactoren
  Verwijder ‘’stoorfactoren’’ uit je zicht. Zoals bijvoorbeeld rommelige papiertjes, bakjes die niet geordend zijn en je mobiele telefoon. We hanteren natuurlijk een clean desk policy maar ook dit draagt bij aan een prettigere werkruimte en betere houding! Vergeet ook niet je zakken van je broek leeg te halen, een portemonnee of telefoon die daar in zit kan ook de zithouding belemmeren.

  Tip 3: Comfortabel zitten
  Ik kan me voorstellen dat tip 1 misschien geforceerd kan aanvoelen. Het is wel de bedoeling dat je ‘’lekker zit’’. Om je spieren in je rug te ontspannen tijdens je houding, is het belangrijk dat je je rug goed in de leuning drukt, hierdoor ontspan je wat meer en laat je de leuning zijn werk doen. Daarvoor is de leuning immers ook bedoeld!

  Tip 4: Beeldscherm op ooghoogte
  Zorg dat je beeldscherm op ooghoogte staat. Dit is makkelijk te regelen met je stoel. Mocht dat niet voldoende zijn dan is er altijd nog wel een boek of pak papier wat kan helpen om het scherm wat hoger te zetten. Sommige computers hebben zelfs een beugel die je omhoog en omlaag kunt schuiven. Let er op! Iedereen heeft een andere houding dus het kan zijn dat je vorige collega het scherm of de stoel heeft verlaagd/verhoogd.

  werkplek-idee--n

  Tip 5: Ga staan!
  Gelukkig bedraagt het werk bij Connection niet alleen werkzaamheden achter het bureau. Geregeld kom je even achter de computer vandaan om de post te doen, koffie klaar te zetten of andere werkzaamheden. Dit helpt ook mee aan een ontspannen houding. Even die rug strekken wanneer je achter de computer vandaan moet, desnoods even opstaan en weer opnieuw gaan zitten.

  Wellicht waren jullie je al bewust van een aantal tips, hopelijk werden deze ook al uitgevoerd en anders: DOEN!

  Jill van Schijndel
  Rayonmanager Noord-Brabant